Tel: 0730 419 399
E-post: mattias.strand@firstcert.se

Iceberg of ignorance

- som certifiering skall vara

Iceberg of ignorance – Varför avvikelser är viktigt

Vid revisionen kommer frågan kring avvikelser upp; Garanterat.
Vissa företag är bra på att rapportera, andra rapporterar lite mindre. Frågan ”vad är en avvikelse” blir för oss allt mer relevant.
Det handlar inte om att hitta syndabocken, det handlar inte alltid om att man kan spara tid, det kan också handla om att skicka en signal; Och ju större företag ju viktigare är det.
När begreppet ”Iceberg of ignorance” blev känt, målar det upp en bild över att ledningen inte är insatt i sitt företag. Visst finns det sådana exempel, men dem är väldigt få och sanerar ofta bort sig själva. Ingen företagsledning tror jag är nöjd med påståendet kring 4%. Men i ledningen, precis som inom alla andra roller i företaget, så finns inte alltid tiden att skapa sig den bild som ger 100%.


Det är där ett certifierat ledningssystem kan komma in i bilden och hjälpa till. Organisationer som har en väl formulerad hantering av avvikelser, där alla har som uppgift att presentera när det inte fungerar, när det kunder fungerat bättre, när det nästan inte fungerade, när det hände något, när det inte hände något; Ja ni fattar.
Ett ord: Kommunikation.
Även om en avvikelseblankett inte är världens bästa format att kommunicera i, så har syftet att rapportera avvikelser ”uppåt” uppnåtts. Nu är det upp till ledningen att äga frågan, tillsätta de resurser som behövs för att tag hand om det som inte fungerade, eller som nästan inte fungerade, eller det som hände, eller inte hände; Ja ni fattar.

Detta problem finns inom alla bolag, inom alla standarder oavsett om det handlar om certifiering inom Kvalitetsstandarden ISO 9001:2015, Miljöstandarden ISO 14001:2015 eller Arbetsmiljöstandarden ISO 45001:2018.

Genom att certifiera er tillsammans med oss på FirstCert AB så ser vi det som vår uppgift att inte bara peka på vad som är avvikelser, utan skall också vara en hjälp framåt.
Skicka in en offertförfrågan idag.
Vi certifierar mot:
Kvalitetsstandarden ISO 9001:2015,
Miljöstandarden ISO 14001:2015 eller
Arbetsmiljöstandarden ISO 45001:2018
Men erfaren, kunnig personal. Låt oss visa hur certifiering skall vara.


Offertförfrågan till FirstCert hittar du här.

Är du redan certifierad kan ni använda denna länk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *